Welke laadpalen kan ik kiezen (en hoe werken ze)?

16 augustus 2022 • Laatste update: 1 dagen, 3 uur geleden

Misschien ken je de EVbox laadpunten. Ze zijn goed geschikt voor thuis, voor kantoren en voor complete wagenparken. Ondertussen is de ene laadpaal de andere niet, dus waar let je op als je wilt elektrificeren met jouw bedrijf? Wij zetten de verschillende opties voor je op een rij, zowel voor thuis als voor op het werk.

Een laadpaal thuis of op het werk: is dat nodig?

De elektrische auto rijdt op stroom, afkomstig van de accu. Die accu moet opgeladen worden om stroom te kunnen leveren. Opladen kan op twee verschillende manieren:

  • Regenereren tijdens het rijden (en remmen)

    Tijdens het rijden kan een elektrische auto de accu bijladen. Dat gebeurt bijvoorbeeld op momenten dat je het gas loslaat of zodra je remt. Hybride auto’s zonder stekker kunnen alleen op deze manier de accu bijladen. Hybride auto’s en elektrische auto’s met een stekker bieden ook de mogelijkheid tot opladen.

  • Opladen bij een laadpunt

    Je kunt de accu van een hybride of elektrische (bedrijfs)auto opladen bij een laadpunt. Afhankelijk van het merk en model auto gebruik je een stekker die geschikt is voor een laadpunt voor thuis, op het werk of onderweg. Of je kunt zelfs opladen vanuit het stopcontact, als zowel de auto en jouw stroomaansluiting daarvoor geschikt zijn.

Let op: laat je een nieuw utiliteitsgebouw (zoals een kantoor) bouwen of vindt er een ingrijpende renovatie plaats? Sinds 1 januari 2020 ben je verplicht om minimal 1 elektrisch laadpunt per 10 parkeerplaatsen voor medewerkers te plaatsen. Bestaande utiliteitsgebouwen moeten vanaf 2025 minimaal 1 elektrisch laadpunt per 20 parkeerplaatsen krijgen.

Welke soorten laadpalen zijn er?

Je hebt de keuze uit een aantal verschillende soorten laadpalen:

  • 1-fase of 3-fase laadpunten

    De 3-fase aansluiting kan drie keer sneller laden, als de auto dat ondersteunt.

  • Montage aan de muur of een paal in de grond

    Zowel de wallbox als de staande paal is er in allerlei configuraties.

  • Laadpunten met een vaste of losse kabel

    De losse kabel biedt de meeste flexibiliteit, omdat je de kabel met je meeneemt.

  • Enkel of een dubbel laadpunt

    Een dubbel laadpunt maakt het mogelijk om aan twee kanten stroom af te nemen.

De capaciteit van het laadpunt bepaalt hoe snel je stroom kunt laden. Let goed op het type stekker dat geschikt is voor de laadpaal. De Type 2-stekker is het meest gebruikelijk, het gaat om de Mennekesaansluiting. Wil je (af en toe) snelladen? Dan gebruik je een CCS of CHAdeMO-stekker. Snellaadpunten beschikken over het algemeen over meerdere soorten stekkers.

5 tips om op te letten als je laadpalen koopt voor jouw bedrijf

Denk je aan de EXbox laadpunt of een ander type laadpaal voor jouw bedrijf? We zetten een paar tips voor je op een rij om rekening mee te houden.

1. Vergelijk laadpalen op kantoor met een laadpaal voor thuis

Is de laadpaal op kantoor daadwerkelijk de beste keuze? Misschien is een laadpaal thuis bij medewerkers wel handiger. Denk na over de ritten die medewerkers maken, en waar de auto vooral stilstaat. Dus rijden medewerkers met de auto naar huis aan het eind van de werkdag? En zijn ze tijdens de werkdag vooral onderweg? Dan is een laadpunt voor thuis misschien handiger. Als de bedrijfsauto’s aan het eind van de werkdag op de zaak worden geparkeerd is dat juist de ideale plek om op te laden.

2. Kies het juiste type laadpaal

Wil je medewerkers de mogelijkheid bieden om te snelladen als ze even op kantoor zijn? Of is trager opladen geen probleem, bijvoorbeeld als de bedrijfsauto’s ’s nachts op het terrein staan?

Vergelijk de verschillende soorten laadpalen. Let op het vermogen en op het type aansluiting, zodat dit overeenkomt met de aansluiting op de bedrijfsauto(’s).

3. Vraag subsidie voor de laadpaal aan

Er is subsidie beschikbaar voor laadpunten, als je daar minimaal €2.500 in investeert (eventueel in combinatie met een elektrisch voertuig). Je kunt dan gebruik maken van de MIA. Bij Electrifleet helpen we je daar graag bij, dus neem contact op als je vragen hebt.

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) maakt het mogelijk om tot 36% van de investering af te schrijven van de winst, bovenop de gewoonlijke investeringsaftrek. Let op: de Vamil-regeling is helaas niet meer beschikbaar voor alle elektrische auto’s. Dat geldt alleen nog voor bijzondere modellen. Het gaat dan bijvoorbeeld om auto’s met geïntegreerde zonnepanelen, om waterstofauto’s, elektrische bestelwagens en slimme laadpalen.

4. Reserveer ruimte om elektrische fietsen op te laden

Het gaat je misschien om laadpunten voor elektrische auto’s, maar wist je dat ook steeds meer medewerkers een elektrische fiets rijden? Of dat dit een interessant alternatief kan zijn?

Houd daarom rekening met ruimte om elektrische fietsen op te laden. Sommige fietsen bieden de mogelijkheid om de accu eruit te halen. Andere fietsen bieden die mogelijkheid niet, dus dan is een laadpunt wel zo handig.

5. Verdiep je in de laadkosten

Je wilt natuurlijk goed weten wat de laadkosten zullen zijn. Het is in ieder geval goed om te weten dat je de kosten voor het laden kosteloos aan medewerkers mag vergoeden. Dat geldt bij openbare laadpunten, bij laadpalen op kantoor en ook voor laadpalen bij medewerkers thuis.

Let op: medewerkers die laadkosten laten vergoeden moeten een specificatie overhandigen met het verbruik in kWh en het geldende tarief. Als medewerkers een eigen elektrische auto hebben mag je de laadkosten niet vergoeden. Zij declareren gewoon €0,21 per kilometer.

De laadkosten verschillen per locatie, dus zorg ervoor dat je daarvan op de hoogte bent. Dat voorkomt verrassingen. En maak bijvoorbeeld afspraken met medewerkers over de plek waar ze laden. Langs de snelweg bij snellaadpunten is dat veel duurder dan thuis of op kantoor met een eigen laadpunt.

Wil je er meteen mee aan de slag? Bereken zelf wat een elektrische auto met laadpalen kost bij Electrifleet. Of lees op ons blog meer over laadpalen, opladen en rendement.


Deel dit artikel

Meer advies?

Wij staan altijd klaar voor je en geven je graag advies! Neem contact met ons op voor meer informatie

Auto