Welke auto past bij jou (of je zaak)?
16 augustus 2022 • Laatste update: 1 dagen, 3 uur geledenJe wilt investeren in een elektrische auto. Maar, wat past er bij jou? En bij jouw zaak of bedrijf? Vergelijk een elektrische SUV met een ander type auto en bijvoorbeeld met een elektrische bus. Zet de verschillende opties op een rij en bekijk op die manier wat de goedkoopste of voordeligste keuze is. Of ga juist uit van heel andere eigenschappen, zoals een grotere range of meer trekkracht. Wij zetten voor je op een rij hoe je de beste elektrische auto voor jou en je bedrijf kiest.
4 dingen om op te letten bij een elektrische bus
Voordat je een elektrische bus of een elektrische auto kiest is het verstandig om je in ieder geval in deze vier zaken te verdiepen:
1. Laadsnelheid
Hoe snel kun je de elektrische bus opladen? En sluit dat aan bij de manier waarop je die wilt gebruiken? Misschien gebruik je de bedrijfsbus vooral om ’s morgens naar de klant te rijden, waar je vervolgens heel de dag werkt. De rit terug kun je waarschijnlijk nog makkelijk maken, om de bus vervolgens tijdens de nacht op te laden.
Ben je in plaats daarvan (heel) veel onderweg, dus wil je tussendoor snel bijladen? In dat geval is snelladen veel belangrijker. Zorg ervoor dat de elektrische auto daarvoor geschikt is, zodat je niet te lang hoeft te wachten op het moment dat je de accu weer oplaadt.
2. Bereik in kilometers
Denk op een vergelijkbare manier na over het bereik in kilometers. Hoeveel rijd je tijdens een werkdag en komt dat overeen met wat de accu aan capaciteit te bieden heeft?
Veel ondernemers rijden bijvoorbeeld 200 kilometer of minder per werkdag. Een accu met een capaciteit die groter is dan dat moet er dus voor zorgen dat je alle ritten zonder problemen kunt maken.
Wil je de elektrische SUV of een andere auto ook privé gebruiken en maak je dan (vaak) langere ritten? Dan is het een goed idee om ook te kijken naar de auto’s met een groter bereik in kilometers. Zo weet je zeker dat je niet steeds bij een laadpaal staat, terwijl je eigenlijk door zou willen rijden.
3. Trekkracht
Ga je de (bedrijfs)auto gebruiken om veel spullen en materialen te vervoeren? Of gaat het je zelfs om een elektrische bus of SUV die een aanhanger kan trekken? Let goed op de trekkracht van de auto.
Houd er rekening mee dat lang niet alle elektrische auto’s een aanhanger kunnen (en mogen) trekken. De modellen die dat wel kunnen hebben niet altijd een even grote trekkracht. Kijk daar specifiek naar als het belangrijk voor je is dat je een aanhanger met materialen mee kunt nemen.
4. Levertijd
Ga je voor goedkoop en voordelig of wil je juist zo snel mogelijk elektrisch gaan rijden? Houd er rekening mee dat sommige modellen een veel langere levertijd hebben dan andere. De populaire modellen kunnen niet altijd snel geleverd worden, waardoor je daar soms zomaar een jaar of langer op moet wachten. Ondertussen verandert de wetgeving en stijgen bijvoorbeeld de brandstofprijzen. Het kan dan alsnog goedkoper zijn om een minder voordelig model te kiezen, als die elektrische auto wel sneller beschikbaar is.
3 redenen om nu over te stappen naar een elektrische bus
Ben jij benieuwd waarom dit een goed moment is om over te stappen naar een elektrische bus, SUV of een andere auto? Wij zetten de drie belangrijkste redenen voor je op een rij.
Verbod in stadscentra
Vanaf 1 januari 2025 verbiedt een groot aantal gemeenten om met een niet-elektrische bestelauto het stadscentrum in te rijden. Het gaat om Zero Emissie Zones, dus waar alleen nog bedrijfsauto’s mogen rijden die geen CO2 meer uitstoten.
Tip: we schreven eerder al over de gemeenten die meedoen aan dit initiatief (lees dit hier).
Subsidie en belastingvoordeel Er is subsidie én belastingvoordeel beschikbaar als je kiest voor een elektrische bus, SUV of een andere auto. De overheid probeert zowel consumenten als ondernemers namelijk te stimuleren om duurzamer te rijden. Dat betekent dat er voordeel beschikbaar is, dat in de komende jaren mogelijk zal verminderen of zelfs helemaal zal verdwijnen. Tot die tijd profiteer je van subsidies zoals de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA).
Tip: we leggen je in een ander blogartikel graag uit over de subsidies en belastingvoordelen (lees dit hier).
Levertijden lopen op De levertijden van steeds meer elektrische bussen en auto’s loopt op. Dat komt door de levertijden die in de breedte oplopen, én door meer populariteit onder ondernemers. Steeds meer bedrijven stappen over, dus dit is het moment om te investeren en de stap te zetten.
Hybride of elektrisch: wat is de beste keuze?
Als je zakelijk goedkoop of voordelig wilt investeren in elektrisch rijden lijkt een hybride model op het eerste oog de beste keuze. De aanschafprijs ligt vaak lager dan bij een volledig elektrische bedrijfsauto. Houd er rekening mee dat de totale kosten gaan om meer dan de aanschaf alleen. Denk bijvoorbeeld aan de stijgende brandstofkosten ten opzichte van die voor elektriciteit en houd rekening met de restwaarde van het wagenpark.
Wil je een berekening maken of zoek je hulp om te kiezen? Gebruik de keuzehulp van Electrifleet. Of lees op ons blog meer over elektrische en hybride bussen.
Deel dit artikel
Meer advies?
Wij staan altijd klaar voor je en geven je graag advies! Neem contact met ons op voor meer informatie

Ook interessant

Total Cost of Ownership: hoe zat het ook alweer?
Lees meer